Luna Quartet
Luna Quartet

Luna Quartet

Janneke van Prooijen – violin
Jellantjse de Vries – violin
Elisabeth Smalt – viola
Katharina Gross – cello

The Luna Quartet is based in the Netherlands. “Specialists in quiet music” according to BBC radio 3, the quartet explores the extremes of new and experimental music.

Het Luna Quartet, strijkkwartet voor hedendaagse muziek, en “specialists in quiet music” volgens BBC Radio 3, streeft sinds 2018 naar het allernieuwste. Het kwartet zoekt bewust de rafelranden van de nieuwe experimentele muziek op, vanuit het besef dat daar geschiedenis wordt geschreven. Zonder reserve zetten de vier musici hun expertise in en gaan ver in het verleggen vangrenzen.Intensieve internationale samenwerking vindt plaats met de Duitse performance-componisten  Kunsu Shim en Gerhard Stäbler, en met de Britse componist Frank Denyer.Zo gaf Luna Quartet In 2019 en 2020 concerten met hun werk in het Opening Festival in Trier en in Darmstadt, Goch  enEssen.In opdracht van Frank Denyer nam Luna Quartet diens tweede strijkkwartet op. Deze opname verscheen in 2019 op de cd The Boundaries of Intimacy bij het gerenommeerde Engelse label label Another Timbre.Een tweede cd bij hetzelfde label zal begin 2022 uitkomen in samenwerking met het Scordatura ensemble: Melodies, een grootschalig experimenteel werk uit de zeventiger jaren waarin zowel het strijkkwartet als de individuele spelers als solisten te horen zijn. Denyer, die het Luna Quartet ‘sensational’ noemde, schrijft inmiddels een nieuw strijkkwartet dat in 2023 zal wordenopgenomen. Voorts zal begin 2022 de cd  LUFT.INNERES verschijnen, gewijd aan Kunsu Shim en opnieuw bij Another Timbre.  Deze bevat werken van Shim en daarnaast van Arnold Marinissen,  Amnon Wolman, Anton Lukoszevieze, Alwyn Pritchard, Nicolaus A. Huber en Gerhard Stäbler.In 2021 gaf Luna Quartet de wereldpremière van Ig Henneman’s eerste strijkkwartet Outside the Rain has Stopped in het Orgelpark te Amsterdam. Ook werd een werk van Rozalie Hirs genaamd Hand in Hand in samenwerking met zangeres Karen Motseri opgenomen en uitgezonden in de Vrije Geluiden Sessies voor de televisiezender NPO. Een componistenportret van Willem Boogman vond plaats in de Oosterkerk in Amsterdam. Komend seizoen zullen samenwerking met harmoniumspeler Klaas Hoek plaatsvinden, in het Orgelpark Amsterdam, en met Vincent van Amsterdam tijdens het festival November Music in ’s Hertogenbosch. Op langetermijn is een samenwerking met de componist Richard Rijnvos gepland, voor zijn project  Harmonie der Sferen.

As a new WordPress user, you should go to your dashboard to delete this page and create new pages for your content. Have fun!